Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s JUDr. Peterem Weisem

Slovenského advokáta JUDr. Petera Weise si možná pamatujete z konference Covidkon, kde měl příspěvek o svých podáních do Haagu souvisejících s porušováním lidských práv během covidismu. Příspěvek byl cenzurovaný na sociálních sítích, ale aktivity doktora Weise samozřejmě běží dál. Stále pracuje na tom, aby se lidé na Slovensku domohli spravedlnosti za nesmyslné dopady, které měla covidová nařízení a omezení. Ve své praxi pečlivě sleduje vědecké studie a stav poznání a publikuje články na nejrůznější společenská témata.

„Dneska funguje taková logika, že pravdu má ten, s kým souhlasí dostatek lidí. A to je velmi nebezpečné. Týká se to i vědy. Všude slyšíte ‘věřte vědě’. Běžte na tečku, věřte vědě. Od kdy se vědě věří? Pokud někdo věří vědě, možná dělá fatální chybu. Možná ne. Je to taková tiperská hra. Pokud se nad tím pozastaví a trochu popřemýšlí, možná si zachrání zdraví a život,“ říká Peter Weis v rozhovoru v němž se věnujeme i tématům ohlédnutí za dobou covidovou, cenzuře, vymahatelnosti práva, válce na Ukrajině a pokusům o její rozšíření do dalších zemí včetně Slovenska a ČR, tomu, proč pořád tak dobře funguje nálepkování názorových oponentů a jaké jsou možné cesty ke změně k lepšímu.

Kdo je JUDr. Peter Weis

Slovenský advokát, jednatel advokátní kanceláře Weis & Partners. Aktivně vystoupil proti vládním proticovidovým nařízením a zasazuje se o narovnání práva vůči lidem, kteří byli nařízeními zasaženi. Je spoluautorem podání  k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu kvůli zločinům proti lidskosti a porušování Norimberského kodexu v průběhu boje s epidemií covid-19 na Slovensku (viz příspěvek na konferenci Covidkon). Soud podání odmítl se zdůvodněním, že nebyly využity všechny dostupné prostředky na národní úrovni. Peter Weis je aktivním kritikem omezení efektivních prostředků nápravy ve slovenském právu. „Dostali jsme se na úroveň nejprve zhyň, pak se braň,“ komentuje současný stav vymahatelnosti práva na Slovensku s tím, že tato taktika se během covidu systému osvědčila a vypadá to, že ji hodlá používat i nadále, například při omezování svobody projevu.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee