Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s Markétou Dobiášovou o selhání médií a jejím rozhodnutí odejít z mainstreamu

 „Ze svého pohledu jsem dělala pořád stejnou práci a když jsem začala rozkrývat, jak se z covidu dělá politika, jak přímo premiér nařizuje obcházení zákonů a vyhlášek, najednou se ukázalo, že se to vlastně nechce,“ říká o situaci v redakcích, kde působila v posledních dvou letech během koronavirové krize. Svůj odchod z mainstreamových redakcí Dobiášová oznámila ve své přednášce o roli médií v krizových situacích na 1. ČS konferenci covid-19. Její přednáška a oznámení vyvolaly velký ohlas a podporu diváků na sociálních sítích. V aktuálním rozhovoru se detailně zabýváme pozadím jejího příběhu a konkrétními důvody, proč opouští média hlavního proudu.

Markéta Dobiášová se za svou kariéru věnovala mnoha kauzám, často v oboru zdravotnictví, kde za zdravotnické kauzy získala i řadu novinářských cen. Sledovat pozadí epidemie covidu pro ni tedy byla zcela přirozená volba. Zpočátku pokrývala hlavně příběhy. Příběhy covidových oddělení, příběhy pacientů, příběhy izolovaných lidí. Vnímala hysterii společnosti, hysterii médií, strach. Postupně viděla, jak se téma covidu dá zneužít a zneužívá pro byznys, jak na jeho pozadí bublají nekontrolovatelné finanční toky. A dostala se až k politické linii a přímým politickým zájmům na určitých postupech během řízení epidemie.

Po publikaci kauzy „výroby protiepidemických opatření“ dle zadání premiéra podle ní nastalo v „mediální bublině“ ticho. „Byl to pro mě takový lakmusový papírek, jak se ti novináři zachovají. Roky tady všichni sháněli informace na premiéra a najednou, když jsem přinesla zásadní zjištění na stříbrném podnose, tak se nic nedělo. Jako by média s tím, jak se u nás vydávají protiprávní nařízení, tiše souhlasila,“ komentuje Dobiášová. Média podle ní stále selhávají ve své roli, neplní funkci pověstného hlídacího psa demokracie a ona doufá, že se to zase změní.

Markéta Dobiášová pochází z Brna, kde také jako investigativní novinářka kdysi začínala. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 2003 působila v České televizi jako investigativní reportérka pořadu Reportéři ČT a od března do června 2015 uváděla pořad 168 hodin. Od března 2020 do začátku září 2020 působila na televizní stanici CNN Prima News, kde měla na starosti vedení investigativního týmu. Z CNN Prima News odešla do Seznam Zpráv (listopad 2020 až srpen 2021) a následně do Reflexu. V současnosti opouští mainstreamové redakce a bude se investigativě věnovat “po vlastní ose”.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z uložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na síť Vimeo