Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Tečkované příběhy: pokračování příběhu biomedicínského inženýra
a manažera Juraje Orsága

Biomedicínský inženýr Juraj Orság je jedním z lidí, kteří sdíleli svůj příběh zdravotních následků v našem dokumentu Tečkované příběhy. V listopadu přijel do Prahy, kde se zúčastnil semináře v Parlamentu ČR. Zdravotní obtíže, které byly v době natáčení dokumentu pod kontrolou, se mu bohužel před časem vrátily. Potýká se se závažnými neurologickými příznaky. Ze špičkového manažera je dnes invalidní důchodce, který čeká na příhodnou dobu pro žádost o odškodnění.

Po více než dvou letech je jasné a lékaři uznané, že aplikovaná látka pro něj nebyla vhodná kvůli jeho dřívějším zdravotním obtížím.„Lékaři znali mou anamnézu, přesto mi tu dávku podali,“ komentuje to Juraj Orság v novém rozhovoru, který jsme s ním natočili. Hovoříme v něm i o tom, jak se naučil svůj zhoršený zdravotní stav zvládat a o tom, proč je stále důležité příběhy jako je ten jeho připomínat.

Kdo je Ing. Juraj Orság

Juraj Orság pochází z Rimavské Soboty. Vystudoval biomedicínské inženýrství na Vysokém učení technickém Brně. V rámci studia absolvoval i několik semestrů na Lékařské fakultě. Po studiu pracoval na onkologii, kde byl zodpovědný za výpočty ozařovacích dávek. Po několika letech profesi změnil a přešel do oblasti informačních technologií. Postupně se vypracoval do manažerských pozic, v nichž působil do té doby, než mu zdravotní problémy, jež se u něj projevily po vakcinaci proti covidu, znemožnily vykonávat jeho profesi. Nyní je v invalidním důchodu. Juraj Orság žije v Rimavské Sobotě, je ženatý a má syna.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee

Přepis rozhovoru: