Barion Pixel

příspěvek na semináři

Seminář v PSP ČR: RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D.: Co víme o účinnosti a bezpečnosti mRNA vakcín proti COVID-19

Matematik a datový analytik RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D. ve svém příspěvku pro seminář “Vakcinace proti onemocnění COVID-19 – současný pohled” dokládá, že z dat, která jsou dostupná, nevíme nic o účinnosti covidových vakcín proti nákaze, přenosu, těžkému průběhu, hospitalizaci či úmrtí s covidem.
Z dat od českých zdravotních pojišťoven vyplývá, že skupina neočkovaných je zjevně odlišná od skupiny očkovaných jinými charakteristikami než je vakcinační status a tedy vyšší úmrtnost ve skupině neočkovaných nevypovídá nic o účinnosti vakcín, i když tento argument oficiální místa ráda používala a používají.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo’s privacy policy.
Learn more

Load video

RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D..:

Tomáš Fürst studoval na Karlově univerzitě matematiku a filozofii. Studium filozofie nakonec opustil ve prospěch studia matematického modelování. Doktorské studium absolvoval na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde dodnes působí a přednáší. Během epidemie covidu spolu s kolegyněmi a kolegy vědci založil SMIS – Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, jehož hlavním posláním je propagace a popularizace správných analytických a statistických postupů mezi zdravotnickou i laickou veřejností.

Dlouhodobě se zasazuje o změnu přístupu k výuce matematiky a přírodních věd v českých školách a varuje před tím, jak špatné incentivy a špatná statistika likvidují vědu a výzkum. Byl aktivní součástí skupiny akademiků, která poukázala na falšování dat ve vědeckých pracích některých výzkumníků Univerzity Palackého.