Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s prof. Ing. Petrem Drulákem, Ph.D.

„To, co se dnes usadilo v politickém středu, je čím dál tím extrémističtější a je to skutečný problém,“ říká v rozhovoru prof. Petr Drulák, politolog a bývalý velvyslanec ČR ve Francii. Profesor Drulák nabízí pohled experta na mezinárodní vztahy na současnou zahraniční politiku Fialovy vlády i na některé kroky prezidenta Pavla, které nelichotí ani jeho současné pozici prezidenta, ani jeho zpravodajské minulosti za minulého režimu. Profesor Drulák kritizuje způsob a obsah smlouvy s USA, která umožňuje přítomnost americké armády a jejího vojenského materiálu na území České republiky mimo kontrolu českého státu. „Rychlost, s jakou to stihli uzavřít, byla fascinující. A udělali to v tichosti. Je vidět, že se poučili z radaru,“ komentuje Petr Drulák.

Profesor Drulák dostal v lednu letošního roku výpověď z Ústavu mezinárodních vztahů pro své názory na rusko-ukrajinský konflikt, které nebyly v souladu s narativem prosazovaným v hlavním proudu. O tom, jestli a jak se u nás už zase vyhazuje z práce za názor a i o dalších tématech souvisejících se současnou situací v zemi, se pak ještě více rozhovoříme v druhé části rozhovoru, kterou vám přineseme ve čtvrtek 7. září.

Kdo je prof. Ing. Petr Drulák, Ph.D.

Český politolog, diplomat, bývalý velvyslanec ČR ve Francii, zahraničně-politický analytik a vysokoškolský pedagog. Vystudoval mezinárodní obchod a mezinárodní politiku na Vysoké škole ekonomické, kde absolvoval i doktorské studium. Profesní kariéru začal v Ústavu mezinárodních vztahů, s nímž byla jeho činnost spojena až do výpovědi, kterou dostal v lednu 2023. Tehdy vygradovala kritika jeho osoby ze strany ředitele ústavu a ministerstva zahraničních věcí, kterým se nelíbily postoje, jež Drulák zastává v otázkách války na Ukrajině a přidružených témat. Kvůli výrokům ho posuzovala etická komise a dostal dva vytýkací dopisy, což vzbudilo nesouhlasné reakce u odborníků i laiků, kteří hájí svobodu slova.

Petr Drulák působil a působí jako profesor politologie a mezinárodních vztahů na zahraničních i domácích univerzitách. Je autorem řady odborných publikací z oboru mezinárodní politiky. V letech 2004 až 2013 byl ředitelem Ústavu mezinárodních vztahů, následně 2014 až 2016 působil ve vysokých pozicích na ministerstvu zahraničních věcí a pomáhal definovat zahraničně-politické směřování ČR. Poté do roku 2019 zastával post velvyslance ve Francii.

V současné době se Petr Drulák kromě akademické činnosti a výzkumu hojně věnuje publicistice. S ekonomkou Ilonou Švihlíkovou a publicistou Michalem Semínem také založil spolek s názvem Svatopluk, který chystá přednášky, konference, výlety, kulturní představení a další aktivity a který se svým názvem odkazuje k prutům velkomoravského knížete Svatopluka s tím, že osamoceni podléháme, spojeni vítězíme. Záměrem spolku je sdružovat lidi různých oborů a směrů, bořit umělé hranice mezi levicí a pravicí a spojovat lidi, kterým jde o svobodu, svébytnost a demokracii v naší zemi. Spolek má k dnešnímu dni již kolem 150 členů a nadále se rozrůstá.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee

Přepis rozhovoru: