Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s PhDr. Jaroslavem Simonem

Doba covidová a zejména proticovidová opatření zanechala velké škody na psychice u dětí i dospělých. O desítky procent narostly počty případů úzkostí, depresí, sebevražedných myšlenek, sebepoškozování, závislostí, fóbií. „Napáchaly se takové škody, že jsou to velmi silná a velmi bolavá traumata,“ říká Jaroslav Simon, psycholog s více než třicetiletou praxí, s tím, že škody páchal stát a média a že šlo v podstatě o státem posvěcenou šikanu. Mnoho opatření se dělalo s vědomím, že k ničemu nejsou. Například opatření, která se dotýkala dětí. „Vědomě se obětovaly děti. Pan Prymula se v televizi potutelně usmíval, že chce donutit rodiče k očkování,“ připomíná Simon.

I dospělí se podle Simona někdy chovají jako děti. Jsou zvyklí poslouchat autority. Učitele, lékaře. Je ale potřeba, aby převzali zodpovědnost za svůj život. To se týká i lidí, kteří kvůli neuposlechnutí nařízení zažili nějaké příkoří či nespravedlnost, jako se to stalo mnohým hrdinům chystaného dokumentu Netečkované příběhy. „Každý nese zodpovědnost za to, jak se s nespravedlností vyrovná, co s ní udělá. Je důležité nezůstat v pocitu oběti, nelitovat se příliš dlouho,“ vysvětluje Jaroslav Simon.   

Kdo je PhDr. Jaroslav Simon

Klinický psycholog.  Vystudoval výchovu a vzdělávání dospělých v Bratislavě a psychologii v Brně. V roce 1998 získal atestaci z klinické psychologie a funkční specializaci v systematické psychoterapii. V roce 2007 složil rigorózní zkoušku v oboru psychologie. Pracoval jako výchovný pracovník v armádě, majitel obchodu a restaurace, poradce na úřadu práce, psycholog na psychiatrickém oddělení v nemocnici (1995 -1998) a od roku 1998 pracuje jako klinický psycholog ve své soukromé praxi.

Absolvoval řadu náročných specializovaných psychoterapeutických výcviků i semináře a workshopy v oblastech, jako jsou práce s tělem, práce se sny, práce s hlasem, práce s traumaty, práce s konflikty, systemické konstelace a další. Má dlouhodobou zkušenost s buddhistickou meditací sattipathana vipassana, strávil více než 100 dní na intenzivních meditačních zásedech. V oblasti psychoterapie má nejraději psychologii Carla Gustava Junga, procesovou psychologii Arnolda Mindella a rodinné konstelace Berta Hellingera. Sám je autorem knihy Rodinné konstelace, tok lásky. 

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee