Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s epidemiologem a imunologem prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc.

Jakožto nejkvalifikovanější epidemiolog v zemi profesor Beran již od roku 2020 kritizoval způsob, jakým se v ČR řídila epidemie covidu a stavěl se proti všeobecné covidové hysterii. „Vysoce rizikovou skupinou byli lidé starší 60 let, kteří měli vysokou obezitu, ischemickou chorobu srdeční, cukrovku. Těchto lidí jsou mezi seniory staršími 60 let jen 2 %. Tito lidé se měli ochránit tím, že měli včasnou léčbu a že byli kontrolováni,“ vysvětluje Jiří Beran s tím, že celoplošná opatření byla bezzubá a ve svém výsledku kontraproduktivní. Lockdowny vedly k většímu kontaktu s rizikovou skupinou, nošení roušek pak k oslabení přirozené imunity. Celoplošné očkování bylo zcela zbytečné a probíhalo bez jakýchkoli informací o jeho dlouhodobé bezpečnosti.

Velkým problémem byl i strach šířený většinou médií, neustálé zdůrazňování počtu pozitivně testovaných lidí, kteří byli prezentováni jako nemocní. „Já si myslím, že strach dělal mimimálně 50 procent výsledku onemocnění u covidu. Strach vedl k poltačení imunitního systému a jeho jednotlivých složek,“ říká dnes Jiří Beran. S profesorem Beranem jsme natáčeli pro dokument Netečkované příběhy, kde jako nejzkušenější český epidemiolog nemůže chybět mezi odborníky hodnotícími dopad doby covidové.

Kdo je prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Jiří Beran vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Základní atestaci z hygieny a epidemiologie složil v roce 1988. Epidemilogii se od konce 80. let minulého století věnuje intenzivně jak na akademické půdě, tak v praxi. V roce 2002 byl jmenován profesorem v oboru epidemiologie. Je ředitelem a vedoucím lékařem Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Zabývá se vývojem očkovacích látek, řešil i problematiku zvlášt virulentních nákaz. Celkem asi pět let pobýval v tropických končinách, dodnes tráví hodně času v zahraničí.

Během epidemie covidu byl jedním z hlavních propagátorů cílených protiepidemických opatření. Zabýval se také výzkumem léčby covidu pomocí isoprinosinu. Za své názory a vědeckou práci byl často svými oponenty dehonestován, přestože se všechny jeho návrhy a postupy jinde ve světě ukázaly být účinnými nástroji ve zvládání epidemie. Jiří Beran je nadšeným sportovcem, s manželkou chodí pravidelně běhat, se synem si občas zahraje basketbal, po Hradci Králové se pohybuje téměř výhradně na kole. Je spoluzakladatelem a jedním z prvních mluvčích Charty 2022.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee