Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s JUDr. Ondřejem Dostálem, Ph.D., LL.M.

„Současná vláda není úspěšná ve vládnutí, zhoršují se hospodářské ukazatele, lidé nejsou spokojeni a já také nejsem spokojen. Je dobré potkat se naživo a říci si příčiny,“ uvádí JUDr. Ondřej Dostál jeden z důvodů, proč se rozhodl zúčastnit plánované demonstrace Česko proti bídě. Příčinou současné hospodářské krize je podle něj právě bída, a to bída morální. Jako expert na zdravotní právo a zdravotnictví těžce nese, co se v naší zemi dělo v posledních třech letech a požaduje, aby stát měl takové vedení, které zajistí, že lidé za horentní sumy, jež odvádějí do zdravotnictví, přinejmenším nebudou muset měsíce čekat na vyšetření a nebudou muset uplácet, aby se dostali na zákrok, který potřebují. „Promlčecí doba u ekonomických deliktů je z hlediska trestního práva dostatečně dlouhá na to, aby to nešlo jen tak zapomenout,“ komentuje Ondřej Dostál.

Právě ekonomické dopady řízení epidemie jsou podle Dostála z hlediska národohospodářského tím nejhorším a je třeba změnit procesy tak, aby nepoctiví lidé nemohli dále utrácet státní peníze za nepotřebné nákupy. Říci si, co bude dál a zda se u nás najdou lidé, kteří budou kandidovat a nabídnou vhodná řešení, je podle něj dalším z důvodů plánované demonstrace Česko proti bídě. V rozhovoru se Ondřej Dostál ostře ohrazuje i proti tendencím označovat účastníky demonstrací za dezoláty a ruské šváby. „Označování lidí za proruské šváby jen proto, že nesouhlasí s vnitřní politikou Fialovy vlády, je nepřípustné, je to hloupé. Cíleně jsem se ptal organizátorů demonstrací, jestli mají něco společného s Ruskem. Byl jsem ujištěn, že žádný takový vliv tady není a mohu s naprostou jistotou říci, že není ani u mojí osoby,“ říká.  

Kdo je JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M.

Právník, expert na zdravotnické právo, pedagog. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, studoval také v Rakousku a v USA. Zdravotnictví si jako svou specializaci vybral proto, že pochází z lékařské rodiny a i řada jeho přátel jsou lékaři. Od roku 2004 působí jako lektor v oboru zdravotnického práva v Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví na Univerzitě Karlově. V roce 2006 získal titul Právník roku v kategorii Talent roku. Pracoval v několika konzultantských firmách a jako externí poradce na ministerstvu zdravotnictví.

Jako člen vládního poradního týmu koalice Piráti a STAN byl v roce 2021 před volbami jedním z možných kandidátů na post ministra zdravotnictví. Poté, co se vedení a části členů Pirátské strany znelíbil jeho postoj k očkování a datům o epidemii, se v politice stáhl do ústraní. Pokračuje ve svém angažmá na univerzitě, vede vlastní konzultantskou společnost a vzdělává odbornou i laickou veřejnost v oborech zdravotnického práva a organizace zdravotnictví. O věci veřejné se nadále zajímá, touží po tom, aby Česká republika dostala lepší perspektivu a i pro to se rozhodl podpořit vyjádření nesouhlasu se současnou vládou na demonstraci Česko proti bídě, která se koná 11. 3. 2023 na Václavském náměstí v Praze.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee