Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s Ing. Vladimírem Pikorou, Ph.D.

„Když dneska nejste mainstreamoví a neopakujete to, co říkají ve všech médiích, tak jste kontroverzní. Jakmile máte vlastní názor, tak v mnoha případech vzniká problém. Říkají počkejte, svoboda slova nemůže být taková svoboda, že si můžete říkat všechno. Je to odsud potud. To je ta zvláštní liberální demokracie. Najednou to tak úplně liberální není,“ říká známý a v médiích hojně citovaný ekonom Vladimír Pikora. Nastavování mantinelů toho, co se může a nemůže říkat, podle něj vyvolává ve společnosti problémy a špatnou náladu. Realisticky a bez příkras se vyjadřuje i k současnému stavu ekonomiky a přináší částečné uklidnění.

 „Zatím je to lepší, než se původně očekávalo. Vloni v létě byl ohromný strach, rekordní ceny plynu, nevědělo se, kde se zastaví. Teď ekonomika klesá, klesala vloni a i první kvartál 2023 bude ekonomicky mizerný, vedle drahých energií jsou tu i problémy s nedostatkem komponent. Ale z většího nadhledu se zdá, že ekonomika se s tím překvapivě dobře vyrovnává,“ vysvětluje Pikora v rozhovoru, v němž se dotýkáme také dalších témat, jako je přeregulovaný trh, euro, které nikoho nespasí, obří schodek státního rozpočtu, zelená agenda či neochota k razantním politickým a ekonomickým řešením. „Není tady poptávka po skutečně pravicové vládě, která by nepřipustila schodek státního rozpočtu ve výši 300 miliard za žádnou cenu,“ komentuje.   

Kdo je Ing. Vladimír Pikora, Ph.D.

Makroekonom, analytik finančních trhů, komentátor a pedagog.  Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické, absolvoval zde i doktorské studium. Po studiích působil jako ekonom a hlavní ekonom ve Volksbank CZ a v té době, začátkem tisíciletí, také vstoupil do povědomí širší veřejnosti díky četným citacím v médiích a díky vlastním odborným článkům a komentářům. V roce 2005 ho časopis Týden označil za nejcitovanějšího českého analytika. Mezi lety 2006 a 2021 působil jako hlavní ekonom v poradenské společnosti Next Finance, kterou založila jeho manželka Markéta Šichtařová. Nyní má vlastní společnost Pikora Invest a věnuje se správě majetku a investicím. S Markétou Šichtařovou společně napsali několik populárně naučných knih. V roce 2015 získali za knihu Lumpové a beránci ocenění Magnesia Litera v kategorii cena čtenářů.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee