Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s právníkem a politikem JUDr. Jindřichem Rajchlem o ukrajinské krizi, omezování plurality názorů, obtížné vymahatelnosti práva

„Média vytvoří obrovskou vlnu a spousta lidí na tu vlnu naskočí, aniž by přemýšleli, jaké to bude mít důsledky, a úplně bezhlavě se ženou do věcí, které nemají absolutně žádný přínos,“ říká právník a politik JUDr. Jindřich Rajchl k společenské situaci po vypuknutí konfliktu na Ukrajině. Je toho názoru, že posílat zbraně do válečného konfliktu je jako nosit k požáru kanystry s benzínem. „Pomoc je nastavená nekoncepčně, je vedená hysterickou vlnou. Pokud budeme upřednostňovat ukrajinské uprchlíky před českými občany, lidé budou právem naštvaní a a myslím si, že během několika měsíců tu bude eskalovat velké sociální napětí,“ tvrdí s tím, že až vystřízlivíme, přijde rozčarování, ale to už bude řada důsledků nevratných.   

Vedle nekoncepčního přístupu současné vlády ke konfliktu na Ukrajině Rajchl kritizuje také potlačování plurality názorů a omezování svobody slova bez právního základu. Premiér Petr Fiala podle něj lže, když veřejně tvrdí, že v únoru a březnu zablokované weby byly financované z Ruska. „Jen se vypnuly weby, které nevyhovovaly oficiální linii. A to je strašně špatně, to je nakročení k cenzuře,“ komentuje to Rajchl, který tři ze zablokovaných webů zastupuje i jako advokát. „Nechci společnost, kde mi vláda dopředu řekne, co si mám myslet. Mnohokrát jsme se v historii přesvědčili, že vláda lhala. A nejen ta naše, lhaly všechny světové mocnosti. Když budeme akceptovat politiku factcheckerů, kteří určují, kdo je informátor a kdo dezinformátor, směřujeme zpět do doby totality,“ říká.

Obtížná vymahatelnost práva

Jako právník se Rajchl vyjadřuje i ke stavu právního státu a vymahatelnosti práva. V obecné rovině podle něj zatím právo funguje, ale v otázkách spojených s covidem a s ukrajinskou krizí je momentálně právo vymahatelné jen velmi obtížně. „V rovině covidové a v rovině ukrajinské hysterie se věci neřeší férově, neřeší se rovně,“ tvrdí. Jako příklad uvádí třeba člověka souzeného za šíření informací o nežádoucích účincích vakcín proti covidu v kontrastu s profesorem Flégrem, jehož výroky o mrazácích s mrtvolami v ulicích „nikdo neřeší“.

Kdo je JUDr. Jindřich Rajchl

Jindřich Rajchl pochází z Hradce Králové. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po studiích se jako advokátní koncipient začal specializovat na oblast trestního práva a složil advokátní zkoušky. Podnikal v oblasti sportovní online zábavy a sázení, působil jako fotbalový funkcionář. Spoluzaložil dvě restaurace v Praze.  Založil web nfl.cz a stal se komentátorem NFL na několika sportovních televizních stanicích. V posledních dvou letech byl veřejně vidět jako aktivista v boji proti omezování základních práv a svobod během epidemie covidu. Práva a svobody občanů hájí také v právních podáních a před soudy. Je politicky aktivní, do podzimu 2021 působil v hnutí Trikolóra. Na jaře roku 2022 se představil jako jeden z mluvčích Charty 2022 a založil novou politickou stranu PRO.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee