Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s lékařem MUDr. Jiřím Michlem o jeho zkušenostech koronera v době epidemie covidu

„Odevzdal jsem zprávu, kde jsem stanovil příčinu úmrtí. Někdo, nevím kdo, ji pak vzal a na první místo jako příčinu dopsal koronavirovou pneumonii,” tvrdí o své praxi koronera v jedné středočeské koronerské společnosti během probíhající epidemie covidu lékař MUDr. Jiří Michl. Jako lékař se třemi atestacemi a 40 lety praxe převážně v urgentní medicíně je přesvědčen, že zdaleka ne u všech úmrtí vykázaných ve statistikách jako „covidová“ byl covid primární příčinou.

Jiří Michl se rozpovídal také o svých zkušenostech s těly z některých domovů pro seniory. „Začal jsem nacházet těla, čtyřicet, čtyřicetpět kilo, se silnými známkami dehydratace. Bylo jasné, že se o ty stařečky dlouhodobě nikdo nestaral,“ říká. Situaci podle něj rozhodně nepomohl zákaz návštěv v domovech. „Pro ty stařečky se v okolním světě nic viditelně nezměnilo, ale najednou jim někdo zakázal návštěvy a ještě je manipuloval tím, že je to pro jejich dobro,“ komentuje a opakuje, že známky zanedbané péče u některých těl hovoří jasně.

“Nevhodné vyjadřování” a ukončení spolupráce

Když Michl o svých zkušenostech v té době mluvil, nelíbilo se to jeho zaměstnavateli a jejich neshody nakonec vyústily v ukončení spolupráce. „Nevhodné vyjadřování“ je explicitně uvedeno i v dopise, kterým zaměstnavatel oznámil lékaři, že již nebude využívat jeho služeb. Od té doby je Jiří Michl navzdory ochotě a chuti pracovat odkázaný pouze na svůj starobní důchod. Nové uplatnění zatím nenašel. „Ten důchod máme prakticky pro tři lidi a je to hodně málo,“ říká s tím, že problémem při hledání zaměstnání je pro něj jako lékaře i fakt, že není očkovaný proti covidu.

Kdo je MUDr. Jiří Michl

MUDr. Jiří Michl vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy (v současnosti 2. lékařská fakulta UK). Po studiích absolvoval postupně tři atestace – z urgentní medicíny, anestezilogie a otorinolaringologie. Nejvíce se našel v urgentní medicíně, které zasvětil největší část své kariéry. Jezdil jako lékař se záchrankou, létal s vrtulníkem, řešil repatriace. „Hrozně se mi stýská po helikoptéře,“ říká i dnes. Ve svém domě v Mělníku má vybavenou soukromou ordinaci na laserové zákroky (epilace, léčba jizev po popáleninách atd.) a masáže, ale ani tyto služby prý aktuálně negenerují příjem, který by lékaři, jeho partnerce a jejímu synovi zajistil „normální život“.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee