Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s MVDr. Romanem Kovaříkem, bývalým pracovníkem Pfizeru

„Přemýšlet je nepohodlné. Mnohem snazší je přijmout názor někoho dalšího, v zásadě prvního člověka, který mi bude připadat jakože má nějaké renomé a že asi říká pravdu. Pokud je to jeho řešení jednoduché, tak ho přijmu bez dalšího zkoumání,“ říká MVDr. Roman Kovařík, epizootolog a bývalý pracovník Pfizeru v rozhovoru, v němž se z různých úhlů pohledu díváme na to, co naše společnost zažívala v posledních dvou letech a kam ji to přivedlo. Žijeme ve zřízení založeném na odebírání osobních svobod ve jménu budování nějakých společných hodnot a lidé se podle doktora Kovaříka svých svobod vzdávají sami, výměnou za „jednodušší, pohodlnější“ život.

„Když se někdo nechá očkovat, aby mohl navštěvovat stravovací zařízení, vypadá to nezáludně. Ale v ten okamžik někdo manipuluje s vaší svobodou a s vaším vědomím. Říká, abyste udělali něco, co vám není vlastní a získali za to nějakou jinou svobodu. Člověk to vymění sám. Má dvě možnosti. Nevyměnit, zatnout zuby a pokud ten jeho názor byl správný, tak se za čas ukáže, jak to vlastně bylo. A možná se té své svobody dobere. Ale pokud to vymění, tak udělal první krok, aby se to naučil vyměňovat celý svůj život,“ komentuje Roman Kovařík otázku nakládání se svobodnou vůlí, jež je dána každému člověku.

O epidemii a farmaceutickém byznysu

V rozhovoru se věnujeme i zhodnocení posledních dvou let z hlediska řízení epidemie a nacházení vhodných řešení k vypořádání se s epidemií covidu. Podle Romana Kovaříka měly postupy expertů radících vládě, vlády a úřadů značné trhliny. Kdybychom se měli v budoucnu potkat s epidemií, která bude mít vysokou smrtnost, dopadli bychom se stejnými postupy velmi špatně. Jako bývalý pracovník Pfizeru má Roman Kovařík co říci i k fungování farmaceutického byznysu. „Farmaceutické firmy jsou dnes ve většině řízeny fondy a těm skládají účty v penězích. Těžko se pak hledá rovnováha mezi poptávkou byznysu a nabídkou medicíny. Což se podle mě právě stalo v posledním roce a půl, s vakcínami proti covidu,“ říká Roman Kovařík s tím, že diskuze je v současné době nežádoucí. Naopak je žádoucí šířit v populaci marketingové sdělení o plošném očkování, což v dříve nebývalé míře činí osoby bez přímého spojení s výrobci léčiv. Například politici a různí experti, kteří se stali známými mediálními tvářemi.

Kdo je Roman Kovařík

Roman Kovařík vystudoval veterinární medicínu. Po studiích pracoval na okresní veterinární správě, následně působil ve velkých farmaceutických firmách. Jeho specializací je epizootologie, tedy veterinární epidemiologie. Dnes je malochovatelem zvířat, pěstitelem ovoce a věnuje se činnostem, které ho baví. Na jaře 2020 byl jedním z prvních lidí, kteří přišli do kontaktu s člověkem nakaženým covidem. V době, kdy o tomto onemocnění u nás prakticky nikdo nic nevěděl, strávil 14 dní v garáži, aby se izoloval od zbytku rodiny a chránil ji před nákazou. Když později viděl, jak „efektivní“ izolaci a další postupy v boji proti epidemii nařizuje vláda, začal vše pragmaticky komentovat na sociálních sítích. Dodnes zde zveřejňuje své pohledy na to, jak názory vládních expertů a různá opatření obstojí před praktickými poznatky z epidemiologie. Interpretuje veřejně dostupná data o epidemii a očkování a povzbuzuje všechny zájemce ke kritickému myšlení. Nejen v otázkách covidu.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z uložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee