Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s viroložkou MUDr. Hanou Zelenou, Ph.D.

„Když prezentujeme naše výzkumy v odborných kruzích, jsou velmi dobře přijímané, ale nemám pocit, že by je nějak reflektovala vláda,“ říká spoluzakladatelka Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků (SMÍŠ). Spolu s kolegy na základě sesbíraných a vyhodnocených dat dlouhodobě upozorňují na nelogičnost oddělení klinického posouzení pacienta od výsledku testu, opomíjení imunity po prodělaném onemocnění, netestování očkovaných lidí a další faktory, které nedávají z odborného hlediska smysl.

Hana Zelená v rozhovoru mimo jiné apeluje na zdravý rozum kolegů lékařů a vědců. „Je potřeba si vzpomenout na to, co jsme se všichni učili na medicíně. Není-li nějaké léčivo indikováno, je kontraindikováno. Což se týká i vakcín, u nichž je potřeba individuálně vyhodnocovat, pro koho jsou vhodné a u koho představují vyšší riziko než přínos,“ komentuje s tím, že nepodporuje plošnou vakcinaci a už vůbec ne formu nátlakové kampaně s využitím brutálních fotografií, kterou využívá ministerstvo zdravotnictví v kampani na podporu očkování proti covidu.

Hana Zelená pochází z lékařské rodiny. Vystudovala 3. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích se nejprve věnovala dětské neurologii. Ke klinické mikrobiologii a virologii zamířila po narození prvních dětí s tím, že laboratorní práce je klidnější a umožní jí lépe zvládat velkou rodinu. V oboru mikrobiologie působí dodnes, aktuálně je vedoucí oddělení virologie ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě. V roce 2020 zde otevřela laboratoř BSL3 pro vysoce rizikové patogeny, což jí a jejímu týmu umožňuje zkoumat zblízka nebezpečné viry, mezi které byl oficiálně zařazen i SARS-Cov-2.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z uložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na síť NasTub