Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s MUDr. Vladimírem Čížkem, klinickým lékařem, cévním specialistou, předsedou etické komise

„Kdyby mi někdo před dvěma lety řekl, že se tohle bude dít, nevěřil bych mu a asi bych ho poslal na psychiatrické vyšetření,“ říká MUDr. Vladimír Čížek, lékař, cévní specialista a předseda etické komise. Sám o sobě hovoří jako o „obyčejném doktorovi“. Ve své ordinaci vidí pacienty s následky po infekci i po očkování. Aktivně se účastní iniciativ za rozumný přístup ke covidu, je mimo jiné autorem Výzvy lékařů a odborníků zabývajících se problematikou nemoci Covid-19, která navazuje na petici ignorovanou na jaře 2021 Parlamentem ČR.

Primum non nocere. Především neškodit. To je pro Vladimíra Čížka nejpodstatnější část lékařského slibu, kterou se vždy řídí na prvním místě a kterou desítky lékařů zabývajících se covidem připomínají vládě i ve své výzvě. S peticí, která současné výzvě předcházela, vystoupil Vladimír Čížek s kolegy odborníky na jaře 2021 na půdě Poslanecké sněmovny. Jejich apel na zdravý rozum v přístupu k epidemii nejznámějšího viru se nesetkal s žádnou odezvou. Video, ve kterém doktor Čížek petici představil, bylo na YouTube zcenzurováno.

S Vladimírem Čížkem jsme si povídali o strachu živeném vládou a médii, lékařském tajemství ve světle požadavků na sdělování informací o zdravotním stavu číšníkům v restauracích, etice, následcích vakcinace a vlivu plošných opatření na imunitu i o radostech a bolestech českého zdravotnictví. Jak u něj jako klinického lékaře obstojí přístup vlády a lékařské komory k epidemii? Proč tolik lékařů dnes mlčí? Co doporučuje svým pacientům a obecně občanům? To vše se dozvíte v rozhovoru, který přináší pohled klinického lékaře na situaci kolem nejznámějšího viru světa.    

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z uložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na síť NasTub

Odkaz na síť Vimeo