Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s Jaroslavem Duškem, filmovým a divadelním hercem, šamanem:

„Jaroslav Dušek, to je takové označení. Kdybych žil jindy a jinde, asi bych se jmenoval jinak. Ale asi bych to byl pořád já,“ říká o sobě herec a moderátor známý svým originálním pohledem na věci kolem nás. S nadhledem bere i současnou situaci ve společnosti, která mu prý připomíná stanfordský experiment, v němž část studentů představovala vězně a druhá část bachaře. Co je podstatné, studenti mohli z experimentu kdykoli vystoupit a stejně tak můžeme podle Jaroslava Duška i my přestat hrát hru, která se nás momentálně snaží vtáhnout hluboko do svého děje.

Coby herec ztvárnil Jaroslav Dušek řadu filmových rolí. Filmové hlášky některých jeho postav, jako třeba nabídka kvalitního sexu nebo hon na diverzanta nesrovnatelný s prací s buzolou z Pelíšků, zlidověly. Je tvůrcem několika divadelních projektů, v nichž hraje velkou roli improvizace. Ve svém pořadu Duše K prozkoumává zákoutí lidské duše a tvorby prostřednictvím rozhovorů s hosty, jejichž povolání, poslání či činnost jde nějakým způsobem mimo hlavní proud. V představeních Čtyři dohody a Pátá dohoda vtipnou formou představuje divákům učení kmene Toltéků. Indiánské kmeny nebo kmeny žijící přirozeným způsobem života jsou Jaroslavu Duškovi dle jeho vlastních slov sympatické už jen tím, že tu s námi na Zemi pořád jsou a ukazují, že to jde, žít jinak než si to představujeme my na Západě.

Existují stále umělci, kteří povznášejí národ na duchu? Opakuje se historie? Měli by politici projít nejěkou speciální zkouškou než usednou do poslaneckých lavic? Jak moc je v českém národě zakotven program Švejk? Mohou být vědci zároveň šamany? A jsou? O těchto a dalších otázkách jsme si s Jaroslavem povídali v našem rozhovoru, kterým se jako nit táhne jeho laskavý nadhled a humor a který nabízí řadu vhledů a rad, jak současné dění ve společnosti zvládat s klidem.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z uložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na síť Vimeo

Odkaz do sítě Rumble

Embed odkaz na vložení videa na Vaši stránku:

https://youtu.be/djcre6yIQO4