Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s MUDr. Janem Hnízdilem

„Je to jako s hysterickou manželkou po 40 letech. Nadává vám, uráží vás, neposyktuje vám žádnou rozkoš, chce po vás prachy a když jí je nedáte, tak řve,“ říká MUDr. Jan Hnízdil o svém nedávném rozhodnutí vystoupit z České lékařské komory. Vedle tohoto „rozvodu pro nepřekonatelný odpor“ se v novém upřímném rozhovoru věnujeme také stavu zdravotnictví, společnosti a cestám k obyčejnosti a přirozenosti. „Necháte se uléčit k smrti?,“ ptá se populární lékař a zakladatel Hnízda zdraví.

Kdo je MUDr. Jan Hnízdil

Jan Hnízdil vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po škole pracoval jako odborný asistent na katedře tělovýchovného lékařství Fakulty tělesné výchovy a sportu. Složil atestace z interního lékařství a rehabilitačního lékařství, deset let vedl rehabilitační oddělení fakultní poliklinky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Praxe ho dovedla k psychosomatice a celostnímu přístupu k medicíně. „Zjistil jsem, že jenom klasické biologické vzdělání mi nestačí k pochopení nemocí pacientů. Potřebuji poznat je, jejich povahu, jejich živitní situaci. Dělám vlastně tlumočníka mezi tělem a myslí pacienta, překládám mu, co mu tělo nemocí sděluje,“ popisuje svůj přístup k léčení, který aktuálně praktikuje ve svém soukromém centru Hnízdo zdraví. Jeho praxe se podle jeho vlastních slov příliš neliší od praxe někdejšího venkovského lékaře, který míval v péči celou rodinu a při stanovování léčby se důkladně zabýval i celkovým kontextem života pacienta. Jan Hnízdil je autorem či spoluautorem několika odborných a popularizačních publikací, včetně knihy Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo, která se zábavnou formou zamýšlí nad psychologickými profily vrcholových českých politiků.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z úložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na video na Odysee

Přepis rozhovoru: