Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s RNDr. Tomášem Fürstem, PhD.:

„Je to taková optimalizace naruby. Ze všech možných světů jsme dostali ten nejhorší. Ohroženou populaci jsme neochránili a místo toho se soustřeďujeme na opatření vůči té části populace, kterou to neohrožuje,“ říká matematik a datový analytik RNDr. Tomáš Fürst, PhD. v reakci na to, jak vládní experti pracují s daty ohledně epidemie covidu v ČR. Ač je šíření viru v populaci komplexním přírodním problémem, instituce a jednotlivci zodpovědné za zvládání epidemie podle něj nezvládají správně základní metody práce s daty. Pak dochází k takovým věcem, jako je naprosto zbytečné plošné testování dětí ve školách, nehledě na nepodloženou fetišizaci určitých neustále omílaných hodnot, jako je číslo R nižší než 1 nebo 75% proočkovanost populace jako hranice kolektivní imunity.

Doktor Fürst působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci na katedře matematické analýzy a aplikací matematiky. K práci s daty na akademické půdě a ve veřejném prostoru se vyjadřuje dlouhodobě, mimo jiné upozornil na kauzu falšování dat přímo na Univerzitě Palackého. Spouštěčem jeho nedůvěry vůči vládou protežovaným expertům na epidemii byla studie Preval, která měla po první vlně epidemie na jaře 2020 zjistit míru kolektivní imunity vůči viru SARS-Cov-2 a jejíž výsledky byly prezentovány jako relevantní výstup, přestože z dat bylo na první pohled jasné, že kolektivní imunitu nelze zvoleným způsobem rychlotestů zkoumat. „Po roce a půl epidemie už každý člověk v České republice vidí, že zbrklá veřejná prohlášení mnoha reprezentantů akademické obce byla mnohdy nepravdivá. Přitom jsem málokdy od našich profesorů, docentů a doktorů slyšel, že nevědí, protože prostě o tak komplikované věci jako je interakce viru s člověkem organizovaným v komplikované smečce, některé věci zatím nevíme. Naopak prezentovali s ohromnou sebedůvěrou věci, o kterých se později ukázalo, že nemají data,“ říká dále na téma důvěryhodnosti akademiků.

Tomáš Fürst studoval na Karlově univerzitě matematiku a filozofii. Studium filozofie nakonec opustil ve prospěch studia matematického modelování. Doktorandské studium pro něj bylo příležitostí k návratu na rodnou Moravu. Zakotvil na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde působí a přednáší dodnes. Je velkým zastáncem změny přístupu k výuce matematiky a přírodních věd obecně v českých školách. Těší ho, když vidí šikovné studenty a doufá, že nová generace dokáže vyvést vědu ze současné krize.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z uložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na síť NasTub

Odkaz na síť Vimeo