Barion Pixel

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s doc. JUDr. Zdeňkem Koudelkou, Ph.D., specialistou na ústavní právo:

„Nějakou obranu demokratických principů ještě máme, ale je už s velkým otazníkem, jestli je efektivní,“ říká specialista na ústavní právo, advokát doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, PhD., v souvislosti s právem na odpor, které nám zaručuje článek 23 Listiny základních lidských práv a svobod ve chvíli, kdy dochází k demontáži demokratického zřízení a selhávají účinné zákonné prostředky. Docent Koudelka je jedním z právních expertů, kteří stojí za Deklarací právníků obyčejného života z Čech, Moravy a Slezska iniciativy Zlatý špendlík, jenž je uvedená slovy: „Česká republika už není právním státem. Jsme připraveni i nadále bránit důstojnost každého z nás.“ Zdeněk Koudelka kritizuje za stav práva v zemi zejména současnou opozici, která umožnila menšinové vládě Andreje Babiše prosadit legislativu, jež zásadně omezuje svobody občanů. Sám aktuálně pomáhá lidem, kteří se dostali do konfliktu s mocí. Zejména zaměstnancům, kteří jsou diskriminováni na pracovišti kvůli tomu, že se nechtějí testovat nebo očkovat. K takové diskriminaci podle jeho zkušeností a aktuálních případů dochází i v některých státních institucích, kde je zaměstnancům odmítán přístup na pracoviště a zastaveno vyplácení mzdy.

Se Zdeňkem Koudelkou jsme si povídali nejen o právu na odpor, ale i obecně o stavu společnosti a práva v České republice. O ústavních principech a fungování soudní moci v době koronavirové krize. O tom, v čem selhala a selhává vláda, parlament a opozice. O jeho lásce k Moravě, jeho apelech na zjednodušení českého pravopisu a dalších tématech.

Zdeněk Koudelka vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde dodnes působí jako pedagog na Katedře ústavního práva a politologie. Je autorem řady odborných publikací, hojně se věnuje tématu státu a státnosti. Vedle akademické dráhy je aktivní také v politice, byl zastupitelem v Brně i poslancem Parlamentu, kam nyní opět kandiduje. Narodil se a žije na Moravě, hlásí se k moravské národnosti.

Informace o sdílení tohoto videa:

Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.

Link ke stažení videa naleznete zde:

Link ke stažení z uložiště

Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:

Odkaz na síť NasTub