ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN
Rozhovor s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem
„Je to pro ČR první velká lekce z kapitalismu… Je to trest za to, jak naivní, hloupí jsme byli a jak jsme zlenivěli. My už jsme byli líní i někoho podezírat, že to s náma někdo možná nemyslí úplně nejlíp,“ říká šéfkuchař a podnikatel Zdeněk Pohlreich. Řada lidí bude podle něj muset v současné krizi zavřít svoje podniky, a to nejen v gastronomii. V pomoc státu nedoufá a ani o ni nestojí. „Ať se do toho radši nepletou. Ať se postarají o to, aby se vyřešily příčiny toho stavu, ve kterém se nacházíme. To je jejich práce. Ne abychom tady stáli a oni nám velkoryse řekli, že nám z našich peněz dají nějakou pomoc… Ať si ji s prominutím strčej do p*dele a vůbec nás s tím neotravujou. Sedí tam parta lidí, která jednoduše neví, co dělá. Jestli jsou takový sekáči, že dokážou zajistit, aby ty základní zdroje, se kterýma my tady pracujeme, byly za rozumný peníze, tak budiž…,“ komentuje.
V rozhovoru se krátce ohlížíme i za dobou covidovou, která silně poznamenala celou gastronomii. „S odstupem se dívám na to, že se tady spáchal zcela určitě víceméně zločin na podnikatelích. Covid byla mediálně vyhajpovaná věc do nesmyslných otáček. Bohužel za to všichni krvavě zaplatíme… Ukázalo to, jak zoufale dezorientovaná a mediálně ovládaná je společnost. Asi nejen u nás, dělo se to i ve světě, ale to co jsme předvedli my tady, to je hanba,“ říká. I v současné době média podle něj chrlí příval poplašných zpráv. „Ty mediální tlaky, který nám tady všem postupně vymejvají hlavu a který stojej na tý idiotský premise, že dobrý zprávy nemají žádnou cenu, se já snažím ignorovat, protože mě to ani nebaví poslouchat,“ prozrazuje část svého receptu na to, jak si zachovat nadhled a zdravý rozum.
Jsme blbí, že si to koupíme
I když se gastronomie u nás podle Pohlreicha vyvíjí dynamicky a pěkně, mezi gastronomicky vyspělé země ČR úplně ještě nepatří. „Zoufale to pokulhává v produkci potravin jako takových a jejich dosažitelnost. Kdybychom otočili vypínačem, což doufám, že se nikdy nestane, a nemohli dovážet potraviny, tak gastronomie spadne na úroveň roku 95, protože tady ty zdroje prostě neexistujou. Ve všech zemích, kde je dobrá gastronomie, funguje dobře zemědělství a produkce potravin jako taková, což si nemyslím, že je náš případ,“ vysvětluje s tím, že nedostatečnost v produkci potravin má vliv i na to, že se musíme spokojit s tím, že stejné potraviny jsou u nás méně kvalitní a dražší než třeba v sousedním Německu. „Jsme blbí, že si to koupíme. Ale můžeme být rádi, že nám to sem vůbec někdo doveze, protože kdybychom si to měli vyrobit sami, tak vrcholem supermarketu budou rybičky vyrovnaný do věže,“ glosuje.
Kdo je Zdeněk Pohlreich
Český šéfkuchař a podnikatel v gastronomii. Díky televizní reality show Ano, šéfe! ho a jeho ostré, leč upřímné komentáře a glosy znají milióny diváků. Řada hlášek z výše jmenovaného pořadu zlidověla. Letos je tomu 50 let, co se Zdeněk Pohlreich profesionálně věnuje gastronomii. Začínal jako učeň v socialistickém Československu, po vyučení působil v různých hotelích a restauracích v Praze. V roce 1989 emigroval a získal politický azyl v Nizozemsku, kde pracoval jako umývač nádobí v čínské restauraci. Po listopadové revoluci mu azyl skončil a brzy poté odcestoval sbírat zkušenosti do Austrálie. Po návratu do České republiky pracoval jako šéfkuchař v prestižních pražských hotelích a v roce 2007 otevřel v Praze svou první vlastní restauraci Café Imperial. O rok později přibyla Divinis a v roce 2016 Next Door by Imperial. Tyto tři restaurace úspěšně provozuje dodnes. Vedle pořadu Ano, šéfe! moderoval i další kulinářské show a v průběhu let vydal asi dvacet kuchařek a knih o gastronomii. Letos v létě vyšla jeho biografie Šéf, která očima Pohlreicha, jeho blízkých a lidí, které potkal na své profesní cestě, popisuje pět dekád v gastronomii v kontextu jeho životního příběhu. Stále působí i na televizních obrazovkách, brzy by se měla vysílat druhá řada pořadu Jak to bylo, šéfe?
Informace o sdílení tohoto videa:
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky. V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee